Es Castell acollirà la primera planta fotovoltaica de participació ciutadana de Menorca

Es Castell acollirà la primera planta fotovoltaica de participació ciutadana de MenorcaLa planta de Trepuconet comptarà amb el finançament de l'Institut Balear de l'Energia, primer i principal inversor del projecte, i es buscarà socialitzar 700.000 euros entre petits inversors.

La batlessa Joana Escandell ha assenyalat que l'acord s'emmarca en l'aposta de l'equip de govern per les energies renovables i la lluita contra el canvi climàtic, i s'ha mostrat molt satisfeta de què Es Castell pugui acollir aquest projecte pioner a Menorca.


30 de setembre de 2020

El projecte per a la construcció de la primera planta fotovoltaica de participació ciutadana de Menorca compta ja amb l'acord entre els dos organismes impulsors, l'Ajuntament des Castell i el Consorci de Residus i Energia de Menorca, per iniciar la seva tramitació.

L'Ajuntament des Castell serà qui aporti els terrenys on s'ubicarà la planta, valorats en 135.000 euros, i el Consorci de Residus i Energia de Menorca aportarà 234.000 euros com a inversor. L'acord tanca també la participació del primer i principal inversor del projecte, l'Institut Balear de l'Energia (IBE), que aportarà 250.000 euros de capital. La resta, uns 700.000 euros, provindrà de la socialització entre petits inversors del municipi i de l'illa.

L'acord s'ha fet públic avui en una roda de premsa a la qual han assistit els representants polítics de cadascuna de les parts. La batllessa des Castell, Joana Escandell, la presidenta del Consorci de Residus i Energia, Maite Salord, el director de l'Institut Balear de l'Energia (IBE), Ferran Rosa, i el conseller de Transició Energètica i Sectors Productius i Vicepresident del Govern Balear, Juan Pedro Yllanes.

Aposta per les renovables

L’acord dona inici als tràmits per a la futura construcció de la planta, que ja compta amb el projecte executiu. Inicialment es va projectar una planta d'1,4 MWp amb panells fotovoltaics fixos de 310 W, però amb les millores tecnològiques disponibles actualment, opta per panells de 410 W orientables un eix, que permet assolir una potència d'1,7 MWp i una generació anual major a la prevista inicialment. Amb aquesta nova configuració es poden generar 3.400.000 kWh anuals, la qual cosa suposaria donar cobertura a un 15,6% de la demanda d'energia elèctrica anual del municipi des Castell.

En declaracions de la presidenta del Consorci de Residus i Energia, Maite Salord, "aquest projecte s'emmarca dins l'Estratègia 2030 que marca el camí a seguir per reconduir el sistema energètic de Menorca cap a un model basat en renovables. Aquesta transició energètica sempre hem dit que ha d'anar lligada a una transició social en què ciutadans i empreses menorquines han de ser actors actius del canvi. Per tant, és evident que aquesta primera fotovoltaica amb capital social de petits inversors va en la línia que perseguim."

Per la seva part, Joana Escandell ha volgut remarcar que “l'equip de govern de l'Ajuntament des Castell sap de la importància que té l'aplicació de les energies renovables i el nostre objectiu és caminar cap a una transició energètica per evitar el canvi climàtic que tant de mal fa al planeta. Creim en la col·laboració inter-institucional, que millora els resultats a l'hora de complir aquests objectius, per les sinergies que conflueixen. Amb la nostra aportació del terreny on s'ubicarà la planta fotovoltaica contribuïm a posar aquest gra d'arena per ajudar en els Objectius de Desenvolupament sostenible 2030 a la vegada que ajudam a fer que els ciutadans i ciutadanes puguin implicar-se activament.”

Primera fotovoltaica amb capital social

Trepuconet serà així la primera planta fotovoltaica de l'illa que compti amb capital social procedent de petits inversors. La socialització pretén crear un projecte col·lectiu, aprofitant per crear una comunitat de persones compromeses amb un projecte comú, que permeti generar molta més energia elèctrica neta amb un cost molt inferior que en el cas d'instal·lacions individuals. Aquesta socialització implica la mobilització de petits inversors, en un primer moment del municipi des Castell i posteriorment de la resta de Menorca.

La vida útil de la instal·lació serà d'entre 25 i 30 anys, i el període de recuperació de la rendibilitat de les inversions serà de 15 anys pels inversors privats i 20 anys per a les administracions públiques.

Inici del projecte

El projecte de la planta neix després de constatar que l'Ajuntament des Castell disposaria d'una superfície apta sense ús atribuït. Fa uns anys l'Ajuntament des Castell, va adquirir una parcel·la de 21.400 m² a la zona de Trepuconet, al costat de la planta desnitrificadora, amb la intenció ubicar instal·lacions associades a l'abastament d'aigua potable del municipi. La superfície necessària per a aquestes instal·lacions només arriba al 20% del total disponible.

Per això, es va plantejar la idea d'emprar la resta, uns 18.000 m², per a una planta fotovoltaica i el Consorci de Residus i Energia de Menorca va encomanar el seu projecte.

 
Imatges relacionades
 
 
 

Contactar
Si us voleu posar en contacte amb nosaltres per gestionar els tràmits dels diferents departaments, fer una consulta o obtenir informació, fer un suggeriment, una queixa o demanar qualsevol altra qüestió, ho podeu fer a la mateixa seu de l’Ajuntament.

Plaça Esplanada, 5 - 07720 Es Castell Telèfon: 971 36 51 93 - Fax: 971 36 54 12 registre@aj-escastell.org Carpeta Ciutadana Seu electrònica
Ajuntament des Castell