Thalassa, el nou museu dedicat al patrimoni marítim de Menorca

Thalassa, el nou museu dedicat al patrimoni marítim de Menorca24 de novembre de 2020

Ja s'ha aprovat en Junta de Govern el projecte per a la conversió de les pedreres de s'Arraval Vella (situades sota el camp de futbol) en un nou museu dedicat al patrimoni marítim de Menorca, que es convertirà en un important actiu turístic i cultural del municipi des Castell.

El nou centre durà el nom de Thalassa. Patrimoni marítim de Menorca, i mostrarà les barques tradicionals i els objectes que aportarà l'Associació Amics de la Mar Port Maó. 

El pressupost de l'exposició és de 295.650 euros (IVA inclòs) i el pressupost total del projecte és 748.022 euros, que inclouen la reforma i condicionament de les pedreres. El projecte es finançarà a través dels fons de l'Impost de Turisme Sostenible (ITS). 

Un centre cultural dedicat a la preservació i difusió del patrimoni marítim de Menorca

El projecte permetrà crear un centre cultural dinàmic, a partir de l'exhibició d'un total de divuit embarcacions tradicionals menorquines restaurades, que serviran per mostrar la importància del patrimoni marítim menorquí, descrit en el seu entorn natural, tècnic, social i cultural.

El recorregut expositiu explicarà les diverses tipologies d'embarcacions, mostrant els processos i les tècniques de construcció i les diferents formes de navegar.

A més, el museu vol preservar el llegat -material i immaterial- del patrimoni marítim menorquí per a les generacions futures, mostrant les relacions dels habitants de Menorca amb la mar al llarg de la història i explicant la importància social del món de les embarcacions tradicionals, així com el seu reflex cultural (literatura, pintura, música, etc.). 

El nou equipament també vol esdevenir un referent pel que fa a la gestió de llegats, la difusió de la cultura marítima i la promoció del respecte i la preservació del medi ambient marí.

Exposició, línies generals

L'exposició estarà estructurada en cinc grans sales, cadascuna dedicada a diferents àmbits temàtics.

Sala 1 - Patrimoni, navegació i medi natural

Sala 2  - Patrimoni marítim

Sala 3 - Tipus i funcions de les embarcacions tradicionals

Sala 4 - Construcció de les barques pels mestres d'aixa de Menorca

Sala 5 - Les barques i la cultura

Les barques i els objectes es disposaran de forma que el recorregut dels visitants es realitzarà en un únic sentit, i les explicacions es disposaran en plafons que combinaran textos i imatges. El centre també comptarà amb una sala d'audiovisuals amb capacitat per a seixanta persones. 

Entre els continguts de l'exposició, també destaca un espai d'imatges captades pel fotògraf Toni Vidal (Es Castell, 1934), un testimoni excepcional de la vida marinera de les dècades de 1960 i 1970. 

L'exposició acollirà visites escolars i s'hi realitzaran tallers de manera regular. A més, s’organitzaran periòdicament cursos i jornades formatives sobre el contingut de la mostra entre mestres, guies turístics i personal de les oficines d’informació turística. 

 
Imatges relacionades
 
 
 
 

Enllaços Relacionats
THALASSA - PROJECTE MUSEÍSTIC

Contactar
Si us voleu posar en contacte amb nosaltres per gestionar els tràmits dels diferents departaments, fer una consulta o obtenir informació, fer un suggeriment, una queixa o demanar qualsevol altra qüestió, ho podeu fer a la mateixa seu de l’Ajuntament.

Plaça Esplanada, 5 - 07720 Es Castell Telèfon: 971 36 51 93 - Fax: 971 36 54 12 registre@aj-escastell.org Carpeta Ciutadana Seu electrònica
Ajuntament des Castell