S'obre un període de consulta pública prèvia a l'elaboració de l'avantprojecte de proposició de llei de Menorca Reserva de Biosfera

S'obre un període de consulta pública prèvia a l'elaboració de l'avantprojecte de proposició de llei de Menorca Reserva de BiosferaDes del passat 4 de desembre i fins al dimarts 7 de gener de 2020, s'inicia el procés de consulta pública prèvia a l'elaboració de l'avantprojecte de proposició de llei de Menorca Reserva de Biosfera. Aquesta consulta pública permetrà a tots aquells ciutadans o organitzacions interessades, i potencialment afectades per la llei, fer arribar consultes i emetre opinions entorn dels objectius i finalitats que ha de perseguir aquesta futura llei. El document adjunt de la consulta descriu el procés i els punts sobre els quals es proposa emetre opinió a la ciutadania, tot i que les consultes poden ser qualsevol mena.

La Llei de la Reserva de Menorca pretén ser un instrument legislatiu dotat d’una certa complexitat normativa, competencial, institucional i política, però que esdevé fonamental per tal que Menorca es consolidi com a reserva i s’assoleixin noves fites, en un moment clau de l’illa a nivell econòmic, social i ambiental. Aquesta normativa ha de ser fruit del del consens social, polític i institucional i posa de manifest que Menorca té i tindrà un model de desenvolupament que agafa de referència la sostenibilitat.

Junt a aspectes de la reserva ja consolidats, com la protecció dels espais naturals, del paisatge i de la biodiversitat, la conservació del litoral i de les platges o la preservació del patrimoni històric, s’han d’afrontar altres reptes, com fer front a l’emergència climàtica, apostar per l’eficiència energètica i la descarbonització i per un turisme i una mobilitat sostenibles, millorar la gestió dels recursos hídrics, augmentar la recollida selectiva de residus, reduir la contaminació atmosfèrica o gestionar el medi marí.

A través d’aquesta Llei s’ha de dotar al Consell Insular de Menorca, dintre del marc constitucional i estatutari, de les competències necessàries per gestionar i ordenar aquestes i altres matèries, en correspondència amb els interessos propis i amb la realitat de l’Illa de Menorca, i també ha d’atorgar a la institució insular la corresponent potestat reglamentària. Ha de permetre ampliar la capacitat de finançament per portar a terme les actuacions pertinents i haurà de tenir en compte la revisió del PTI i la futura nova llei de consells insulars.

La presentació d’aquesta iniciativa legislativa, que requereix determinació, compromís, consens i participació ciutadana, pretén reflectir el lideratge del CIME i de la societat menorquina en l’impuls dels valors de la reserva de biosfera. Poden ajudar a empènyer en aquesta direcció factors rellevants i novedosos com l’ampliació de la reserva a la superfície marina, la implementació de les accions del Pla d’Acció de la Reserva, l’estratègia de descarbonització de Menorca, la modificació dels Estatuts de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera, el colideratge de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres o la persecució dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de la ONU.

Si voleu accedir al formulari de consulta feu clic aquí.

 
Contactar
Si us voleu posar en contacte amb nosaltres per gestionar els tràmits dels diferents departaments, fer una consulta o obtenir informació, fer un suggeriment, una queixa o demanar qualsevol altra qüestió, ho podeu fer a la mateixa seu de l’Ajuntament.

Plaça Esplanada, 5 - 07720 Es Castell Telèfon: 971 36 51 93 - Fax: 971 36 54 12 registre@aj-escastell.org Carpeta Ciutadana Seu electrònica
Ajuntament des Castell